Amigos de Cabo Verde

Med kärlek och engagemang för Kap Verde

Insamling Covid-19 Kap Verde

Posted on | April 25, 2020 | No Comments

Nationellt nödläge utlystes på Kap Verde mellan den 29 mars och 17 april, förlängdes sedan till den 26 april för de 6 öar utan sjukdomsfall och till den 2 maj på Boa Vista, Santiago och São Vicente, öar där det registrerats smittade i COVID-19. Men i och med att antalet smittade fortsatt öka, i Praia framförallt, så förlängs nödläget för Santiago och Boa Vista i ytterligare 12 dagar, från 3:e till 14:e maj. 

På öarna där man släppt på nödläget kan folk nu återvända till sina jobb om än med fortsatta restriktioner. Skolorna är fortsatt stängda, inga folksamlingar tillåts, man ska fortfarande hålla avstånd, tvätta händerna ofta och hålla sig hemma så mycket som möjligt. Speciellt med tanke på personer i riskgrupper. Även persontrafiken med båt och flyg är åter igång mellan dessa öar.

Regeringen tog snabbt fram olika ekonomiska åtgärder i samförstånd med oppositionen för att tackla Coronakrisen, och solidariteten är stor människor emellan. Men för ett fattigt land som Kap Verde med en skör ekonomi innebär den här krisen en enorm påfrestning ekonomiskt. Och de redan utsatta i samhället är de som far mest illa även nu.

Följ det aktuella läget om COVID-19 dag för dag på Kap Verdes officiella hemsida www.covid19.cv

ACV har redan skickat 10 000 kr till föreningen Black Panthers efter nödrop från ordförande Alcides Amarante om att nöden var akut bland de mest utsatta i stadsdelen Várzea. Och för dessa pengar har de kunnat köpa in och överlämna 64 stycke CESTA BÁSICA (baspaket med mat och hygienartiklar) till Mini Black-barnens familjer. 

Vi fick ett till akut nödrop från PLATAFORMA DAS ONG´S i Mindelo, som sedan 2013 arbetat med att samordna hjälp till utsatta grupper i São Vicente. Och vi har skickat 10 000 kr ur Projektfonden till dem också, som ska gå till inköp av CESTA BÁSICA som de delar ut.

Med ACV:s insamling hoppas vi kunna fortsätta bidra med stöd till Kap Verde under den tid som nedstängningen och restriktionerna i samhället pågår p.g.a. Coronapandemin.

Vi kommer att förmedla alla insamlade pengar oavkortat för inköp av CESTA BÁSICA till de mest behövande. Alla bidrag är välkomna, varje krona har betydelse!

Märk dit bidrag: ”COVID-19.CV”

Plusgiro: 921238-2
Swish: 123 582 02 12


 

Comments

Leave a Reply

  • Konsulat

  • Film & Musik

  • Snabbfakta om Kap Verde

  • Dags för KARNEVAL!!!

    Den största karnevalen, inspirerad av karnevalen i Brasilien, infaller under februari - samma dag som vi i firar fettisdag (Mardi Gras). Karnevaler firas mer eller mindre runt om på öarna men mest omtalad är karnevalen i staden Mindelo på ön São Vicente. Klicka här för att läsa på engelska om diverse Kapverdiska festivaler!
  • Facebook

  • CV news / noticia

  • Últimas Notícias

  • RSS Noticias Lusofonas