Amigos de Cabo Verde

Med kärlek och engagemang för Kap Verde

”Tempo de Gongon”, bok om sökandet efter en identitet

Posted on | June 12, 2011 | No Comments

– Jag började skriva utifrån mitt sökande efter en identitet. Jag förstod inte från början vem som var min mamma, än mindre min pappa. Jag överlämnades till min farmor som spädbarn för att leva med henne – i det stora huset – med min farfar, mina farbröder och fastrar samt våra hembiträden, bland dem min mamma.

– Jag växte upp med berättelser som hyllade Portugal. Utan att ha varit där, beundrade jag landet på avstånd. När jag slutligen kom dit kände jag främlingskap och djup besvikelse.

– Jag söker ännu idag tillhörighet efter att ha levt hela mitt vuxna liv långt från mitt fädernesland och från dem som otvivelaktigt skulle varit mina föräldrar.

– Jag har skrivit och fortsätter att skriva, för att jag inte orkar behålla ”denna resa” för mig själv.

Orden är Maria Augusta de Melo Nascimentos. De berättar kort vad hennes bok ”Tempo de Gongon” handlar om. Den är skriven på portugisiska och presenterades först i Ponta do Sol – hennes hemby på ön Santo Antão, i samband med firandet av Kap Verdes 35-åriga självständighet 2010. Hon har dedikerat boken till barnen på Kap Verde. Hon bor nu i Sverige. Under våren har hon även varit aktuell med utställningen ”Tröst i tråden- broderier”, som visades på Nacka Konsthall. Ett exempel på hur skapande arbete kan ge tröst och lindring.

Comments

Leave a Reply

  • Konsulat

  • Film & Musik

  • Snabbfakta om Kap Verde

  • Dags för KARNEVAL!!!

    Den största karnevalen, inspirerad av karnevalen i Brasilien, infaller under februari - samma dag som vi i firar fettisdag (Mardi Gras). Karnevaler firas mer eller mindre runt om på öarna men mest omtalad är karnevalen i staden Mindelo på ön São Vicente. Klicka här för att läsa på engelska om diverse Kapverdiska festivaler!
  • Facebook

  • CV news / noticia

  • Últimas Notícias

  • RSS Noticias Lusofonas